Pazarlamada Yatırımcı Etkisi

E-ticaret’te rekabet her geçen gün daha da zor oluyor. Ayakta kalmak, tutunmak her geçen gün daha da masraflı bir hale geliyor. E-ticaret siteleri rekabetin bu yorucu iş yüküyle uğraşmanın yanında bir de kendilerini hâlâ kabul ettirme ve güvenilir olma derdindeler haklı olarak çünkü geleneksel medyada neredeyse her gün internet üzerinden yapılan alışverişlerdeki dolandırıcılıklarla ilgili haberler yapılıyor. Bu durum da ister istemez e-ticaret sektörünün itibarını sarsmakta. Henüz bilinçli internet müşterisi gibi bir kavramdan sıkça söz edilemediği için, bu kavramın dışında kalan tüketicilere yönelik de bazı pazarlama taktikleri devreye giriyor. Aslında sırf bu iki tip kullanıcıya göre bile özelleştirilmiş pazarlama taktikleri uygulanabilir ama o başka yazının konusu.

Pazarlamada Yatırımcı Etkisi

Her ne kadar kısmen bilinçli internet kullanıcısına, kısmen de sektörü bilenlere “itici” olarak da gelse, e-ticaret sitesi yöneticileri yatırımcıların rüzgarını arkasında hissetmek ve kullanıcıya bunu sıkça pazarlamak istiyor. Bu nedenle de reklam metinlerinde “X güvencesiyle” diyerek yatırımcısının ya da bağlı bulunduğu şirketler grubunun büyüklüğünden ve marka adından yararlanıyor. Bunun e-ticaret sitesine en büyük faydası elbette ki müşterinin güvenini kazanmak yolunda etkili bir silah olması. Müşteri; daha önce alışveriş yaptığı bir sitenin güvencesini ya da yıllardır televizyonlardan bildiği ve büyük perakende zinciri olarak gördüğü şirketlerin adını görünce o siteye güvenle yaklaşıyor ve alışveriş yapma cesareti artıyor.

Güven meselesinin dışında “X güvencesiyle” yazmanın bir sebebi de çeşitli forum ortamlarında, sözlüklerde ve sosyal medyada hakkınızda çıkan olumsuz haberlerin ve kötü müşteri deneyiminin etkisini bir nebze de olsa azaltmak. Burada e-ticaret sitesinin demek istediği kabaca budur: “Ya evet, hakkımızda bazı olumsuz haberler var ama bak biz de X güvencesiyle satış yapıyoruz. Bizde paran kalmaz / ürünün gelir.”

Bu tarz bir pazarlama taktiği bana her ne kadar itici gelse de birçok müşteri için alışveriş kararını etkileyecek önemli bir etken. Bu tarz sitelere örnek olarak Misspera, Morhipo ve Mizu’yu verebiliriz. Morhipo ve Misspera bu taktiği reklam metinlerinde kullanırken Mizu’nun kullanış şekli çok daha farklı ve diğerlerine nazaran daha akıllıca. Sepet sayfasında şöyle bir metin kullanmışlar:

mizu-pazarlamada-yatirimci-etkisi

Müşterinin sepet sayfasında böyle bir aksiyon görmesi elbette ki alışverişe olan güveni arttıracaktır.

Yukarıda bahsettiğim gibi, bu tarz reklamlar sektörü bilenler kimi insanlar için itici gelirken genele yayıldığında etkili bir yöntem olabiliyor. Ne zamandır aklımda olan bu konuyu yazıya dökmem sevgili Volkan Kırtok‘un şu tweeti atması sayesinde oldu. Kendisine bu vesileyle de teşekkür ederim.