Müşterisi olduğum, kullanmaktan keyif aldığım ve bir İnternet emekçisi olarak gelişimini severek takip ettiğim tazedirekt.com bugün ilginç bir kararla kapandığını duyurdu. İlginç diyorum çünkü aşağıda sıralayacağım sebepler bu kararın garipliğini kanıtlar nitelikte.
9 Ocak 2016’da Webrazzi’de Fırat’ın yazdığı Tazedirekt’in Aralık 2015 cirosu haberi ‘ndeki verilere biraz göz atalım.
- Tazedirekt 2015’in ikinci yarısından itibaren aylık %30’luk bir büyüme yakalamış!
- Kasım ayında aylık aktif müşteri sayısı 10.000’e çıkmış!
- Aralık 2015 cirosu 1,8 milyon TL imiş! Aralık 2016 hedefi ise 10 milyon TL imiş. Bence uzak bir hedef değildi asla!
- Aktif 300 çalışan ve toplamda 35 milyon doları geçen bir yatırım yapılmış.
- Günde 15.000’den fazla ziyaretçi, yüzde 5 dönüşüm oranı varmış!
Yukarıdaki verilere baktığımızda 1 yıldır aktif satış yapan ve ondan öncesinde de neredeyse 1 yıl hazırlık süreci yaşayan bir e-ticaret sitesi için oldukça başarılı bir tablo var fakat kapanma nedeni her ne kadar “piyasa koşulları ve operasyonel dengeler” olarak açıklansa da işin öyle olmadığını birçok kişi tahmin ediyordur. Nitekim ben de bunun böyle olmadığını “duydum” diyebilirim.
Hasan Aslanoba ticarete yıllarını vermiş bir isim. Elbette benim ve birçoğumuzun düşünemediği mali dengeleri düşünmüş olabilir. Kendisi tam olarak ne düşünerek bu kararı aldı bilmiyorum ama ben yukarıdaki verilere 1 yılda ulaşmış bir operasyonun kapatılmaması gerektiğini düşünüyorum.
Eleştirim neden kapandığına değil, nasıl kapandığına.
Bir gün ofise geliyorsunuz. Hiçbir şeyden haberiniz yok. Daha dün ajansınıza yeni bir iş veriyorsunuz. Sabah radyoda reklamlarınız dönüyor fakat o da ne? Operasyon kapatılıyor.
Kapatılma işinin planlı olmadığını sitenin bir veda mesajıyla değil, direkt olarak fişinin çekilmesiyle anlıyorum. Gönderilen mailde bile logo açılmıyor mesela. Üzücü.
Stoklar, çalışanlar, operasyon ve yapılan alt yapı yatırımları ne olacak çok merak ediyorum.
Peki Tazedirekt’in bu kapanış kimi nasıl etkiler?
- E-ticaret sitesi sahiplerini zaten kemirmekte olan “para kazanamıyoruz” düşüncesi iyice ısırmaya başlar.
- Aslanoba’nın herhangi bir şirketinde çalışan bir İnternet emekçisi bir anda işsiz kalabileceğini düşünür. Bundan sonra da işini iyi yapan, işini bilen insanlar Aslanoba ile çalışmak istemez.
- Aslanoba’nın yatırım yaptığı e-ticaret siteleri “Acaba bizden de bir anda desteğini çeker mi?” düşüncesine girebilir.
- Büyük yatırımcıların Türkiye pazarına yönelik düşüncelerine negatif etkisi olur.
- Sektörde özellikle ilk ortaya çıktığında kasıp kavuran Aslanoba rüzgarı dinebilir. Kendisine duyulan saygı ve kimilerinin de duyduğu hayranlık bir anda terse dönebilir. Hasan Aslanoba kendi markasına bence fazlasıyla zarar verdi.
- Genel olarak sektörde “Bu kadar yatırım yapılmış, bu kadar para kazanan bir şirket de kapanıyorsa diğerleri ne yapsın?” algısı oluşur.
- E-ticarete duyulan güven hem alıcı hem de satıcı gözünde etkilenebilir.
Her fırsatta takdir ettiğim, teknik alt yapısından operasyon alt yapısına, müşteri hizmetlerinden pazarlamasına kadar her aşamasında “Bu adamlar gerçekten iyi iş yapıyor.” dediğim, hatta ajansta “Keşke müşterimiz olsalar.” dediğim Tazedirekt’in kapanmasına bir mutlu müşterisi olarak gerçekten çok üzüldüm. Tazedirekt ekibi de umarım en kısa zamanda çok daha iyi yerlerde güzel işler yapmaya devam eder. En çok da onlar için üzüldüm.
Çok değerli ve yol gösterici bir yazı olmuş. Teşekkürler.