E-Ticaret’te her gün artan hacim, yüksek adetteki gönderiler, neredeyse her gün duyulan yüksek tutardaki yatırım haberleri elbette ki birçok girişimcinin ve KOBİ’nin iştahını kabartıyor ve e-ticaret ile yakınlaşmasını sağlıyor. Bu yakınlaşma sonucunda da e-ticaretin en önemli aşaması olan yazılımın nasıl ve ne şekilde seçileceği konusu koskoca bir soru işareti oluyor.
Piyasadan ürün alıp, bunu internette satmak isteyen kesim genellikle e-ticaret konusunda bilinçli, bilgili ve ne istediğini bilen bir kesim. Kısacası, aslında internetin içinde olan kesim de diyebiliriz. Bir de kendisi zaten offline olarak piyasaya dağıtım yapan, belki üreten ve bu ürettiğini de internette satmak isteyen kesim var. Hepsi değil ama, bu kesimin büyük bir çoğunluğu e-ticaret konusunda herhangi bir bilgi ya da birikimi olmayan, ancak internetin gücüne ve getirilerine inanan, bu kulvarda da yer almak isteyen kişilerden oluşuyor.
İkinci kesimden olan e-ticaret sevdalılarını göz önüne alacak olursak, piyasada gördüğüm kadarıyla onlar için 2 şey önemli. Birincisi referanslar, ikincisi maliyetler.
Hazır paket yazılım satan e-ticaret firmaları, referansları ne kadar güçlü ve ücretleri ne kadar uygunsa, bu tarz müşterileri kazanmaya o kadar yakın oluyorlar.
Birinci kesimden olan ve e-ticareti az çok bilen kişileri göz önüne alacak olursak da, ortaya öncelik olarak başka şeyler geliyor. Birincisi güven, ikincisi de SEO.
Hazır paket yazılım satan e-ticaret firmaları, karşı tarafa güven vermedikleri zaman kesinlikle kaybediyorlar. Bir Facebook Paylaş butonuna 100 TL isteyen bir e-ticaret yazılımı firması kendisini yırtsa da müşterisine güven veremez ve sözleşmesi bittiğinde kaybeder.
İnsanlar artık SEO’nun önemini biliyorlar ve artan Adwords maliyetlerini bir nebze olsun azaltmak için de SEO’ya önem vermeleri gerektiğinin farkındalar. E-Ticaret alt yapısı satın alınırken bana göre en başta önem verilmesi gereken konudur.
Şunu çok iyi çözümlemek gerekiyor: E-Ticaret paketi aldığınız firma, sizin gerçekten çözüm ortağınız mı olmak istiyor, yoksa sizin bilgisizliğinizden nemalanıp size en ufak bir şeyde bile fatura mı kesmek istiyor?
Hazır E-Ticaret paketi alırken dikkat edilmesi gereken hususları birkaç madde ile sıralamak isterim:
1- Kesinlikle ve kesinlikle SEO yapılarını inceletin.
2- Referansları muhakkak kontrol edin. Referansların sitelerinin çalışma hızını ve yapısını inceleyin, gerekirse bu konuda bağımsız birinden danışmanlık alın. Hatta ürün satın almayı deneyin ve referanslara ulaşıp memnun olup olmadıklarını sorun.
3- Sizden isteyecekleri ekstra ücretleri nelerin karşılığında ödeyeceğinizi en başta öğrenin, sonradan sorun yaşamayın.
4- Sizi ve alan adınızı ne kadar özgür bırakıyorlar bunu muhakkak kesinleştirin. Sonra size dönüp de “Blog için başka bir sunucu kullanmak zorundasınız, biz barındıramayız.” demesinler. Diyenleri var çünkü.
5- Verdiği hizmetlere ve sağladığı özelliklere karşı çok yüksek ve çok düşük olanları eleyin.
6- 1. maddeyi tekrar kontrol ettirin.
E-Ticaret; birçok kişinin iştahını kabartıyor, kabartmaya da devam edecek ve şekil değiştirerek büyümeye devam edecek. Dilerim size en uygun e-ticaret hazır paketini seçersiniz.
Bu arada hazır paket yazılımı satanlara özel bir not:
Müşterinizin size güvenmesini istiyorsanız, lütfen en az 5 yıllık sözleşme imzalayın. Bu sözleşmeye “Sözleşmenin ilk yılında taraflar birbirinden ayrılamaz” maddesi de koyun ki üzülmeyin. Ancak müşterinizin size güvenmesini ve gerçekten çözüm ortağı olduğunuza inanması için uzun vadeli sözleşme şart…
Bir Cevap Yazın