Daha önceki bir yazımda odaklanmamayı dijital çağın vebası olarak değerlendirmiştim. Bu değerlendirme hâlâ güncelliğini korumakta. Girişimciler sürekli yeni şeyler yapmak niyetindeler ve bu yüzden de ellerindeki işi, organizasyon onlarsız yürüyecek hale gelmeden bırakmak durumunda kalıyorlar.
Yazıyı yazmama vesile olan haber geçtiğimiz hafta Hürriyet’te çıktı. Bu yazının ilk olarak Webrazzi ya da E-Ticaret Mag gibi sektörün haber sitelerinden öğrenilmesini bekliyordu herkes. Hoş, Hürriyet’te çıkmasının altında bana kalırsa başka şeyler var ama bu yazının konusu değil o mesele. Hasan Aslanoba 2013 yılını müthiş bir rüzgarla ve sektöre sıcak para akıtarak geçirdi. Her yaptığı yatırım tartışma konusu oldu. Bu yüzdendir ki yatırım yaptığı bir projenin batması bize daha çok ilgilenme sebebiyeti verdi. Aslanoba’nın bana kalırsa en yanlış yatırımlarından birisiydi. Bu yanlışlığın nedeni de proje değil, projenin girişimcileriydi bana kalırsa. Çünkü girişimcilerin her ikisi de kendini belli çaplarda kanıtlamış insanlar ve bu insanların bu saatten sonra bir start-up mantığında işe sarılmalarını beklemek hayal olurdu. Nitekim öyle de olmuş. Hasan Bey’in açıklamasına göre girişimciler işe odaklanmadı ve bu sonuç ortaya çıktı. Aslında yaptığı açıklama ile girişimcilere de kötü referans olmuş. Bir nevi Kral Çıplak durumu da olmadı değil bana kalırsa.
Hasan Aslanoba’nın “Seri yatırımcı olmak mümkün ancak seri girişimci olmak pek mümkün olmuyor. Start-up girişimcilerin sadece kendi işlerine odaklanması gerekiyor. Bizim Tablet Seminerler’de çıkardığımız ders, tek bir işe odaklanmazsa o işin bir yere varmayacağı şeklinde oldu.” açıklaması birçok şeyi özetliyor. Girişimcinin maymun iştahlı olması, her şeyi yapmak istemesi maalesef ki böyle sonuçlar doğuruyor. Yaptığınız işin organizasyonu siz olmadan yürümüyorsa başka bir işi yapmanız çok da mantıklı değil. Hasan Aslanoba’nın bundan sonraki yatırımlarında, girişimcilere bu durumu şart koşacağına eminim.
Tablet Seminerler’in yatırım alması ayrı, kapanması ayrı bir hikâye oldu. Yatırım aldığı haberini yapan sitelerin kapanma haberini yapmaması çok manidar oldu bana kalırsa.
Sektörün kendi adına çıkarması gereken 2 ders var bana kalırsa buradan. Birincisi yatırım yapılan projeden ziyade yatırım yapılan ekibin vaziyeti. İkincisi de 10 ayda 500bin TL gibi bir yatırımın sonuçsuz kalmasının sebebi… Bu paranın nereye harcandığını gerçekten merak ediyorum. Hepsi harcandı desek ayda 50bin TL’ye tekabül ediyor. Aylık 50bin TL’lik neyin masrafı olabilir cidden merak ediyorum…
Umarım herkes kendine pay çıkarır.
Bir Cevap Yazın