Günümüzde birçok alanda istatistikler tutuluyor ve bana göre çoğu sektörde son derece önemli ve mecburi bir ihtiyaç. Özellikle satış ve pazarlama alanında offline olarak bile olsa, istatistikler doğru taktikleri uygulamanızı sağlar.
Online ortamda istatistikler çok daha fazla önem kazanıyor. Çünkü müşteri hareketlerini takip etmek çok daha kolay ve yaptığınız değişikliklerin, testlerin ve optimizasyonların sonucunu anında görebiliyorsunuz. Bu istatistikler sizin pazarlama stratejilerinizi geliştirmenizi, yeni taktikler bulmanızı, müşterinizi daha yakından tanımanızı, hatta hangi müşterinizin hangi saatlerde alışveriş yaptığını bilmenizi de sağlıyor.
Peki kabaca sıralayacak olursak, bu istatistiklerin ne faydası var?
– Öncelikle yukarıda da belirttiğim gibi, müşterinizi daha yakından tanıma imkanı sağlıyor. Müşterinizin hangi ürünlere ya da fırsatlara daha ilgili olduğunu, hangi saatlerde alışveriş yaptığını, ne sıklıkla sitenizi ziyaret ettiğini ve sitede ne kadar süre geçirdiğini bilebiliyorsunuz. Bunların bilinmesi, müşterinizle “arkadaş” olma şansı veriyor size. Tuttuğu takım derbi maçı kazandığında, müşterinize göndereceğiniz basit bir taraftar anahtarlığı bile size yüzlerce lira olarak geri dönecektir.
– Müşterilerinizin “Satın Alma” işlemini tamamlama süresini bilmeniz, siteniz üzerinde yapacağınız optimizasyonları şekillendirecektir. Ürüne tıkladığı anda, öyle bir optimizasyon olmalı ki, müşteri en kısa sürede satın alma işleminin sonuna ulaşmalı. Ürün görseli, metinler, butonlar ve uyarıcılar, müşteride “bir an önce satın almalıyım” algısı uyandırmalı.
– Butonların yeri, şekli, rengi, fontu, büyüklüğü ve göze çarpıcılığı en önemli satın aldırma detaylarından. Bunlar üzerinde yapılacak değişiklikler anında test edilip, raporlanarak, site şablonu en doğru ve optimum biçimde müşteriye sunulabilir. Hatta biraz uçuk geliyor olsa bile, hangi müşterinin hangi şablonda daha çok satın alma yaptığını bilmek, o müşteriye ona en kolay gelen şablonu sunma imkanı sağlayacaktır.
– Üyelik formlarının tamamlanması, müşteri açısından sıkıntılı bir aşamadır. Müşterilerin çoğu sıkılarak bu formları doldurur. Bu da zaten istatistiklerle belirlenen bir durumdur. Bu verilerle, müşterileri en kısa yoldan üye yapma yöntemi ve yine müşterinin tüm bilgilerine nasıl ulaşılabileceği bir plan dahilinde olabilir.
– Alışverişi tamamlamama istatistikleri ise bana göre ayrı bir tez konusu. Sepete alınan üründen vazgeçilmesi oranının yüksek olması, kolay yoldan sonuca ulaştıramıyor olduğunuzu gösterir. Bu da yine siteniz üzerinde optimizasyon yapmanız gerektiğini size gösterir.
E-Ticaret’te sahip olduğunuz her istatistik ve sahip olduğunuz her veri, size yeni müşteri, yeni müşteriden kazanç, mevcut müşterinin sadakatinin artması, mevcut müşterinin harcamasının artması ve yine mevcut müşterinin sizi “lovemark” olarak tanımlamasını ve pazarlamasını sağlamalıdır. Bu istatistikler size bunları sağlayamıyorsa, planlama ve değerlendirme alanında eksikleriniz olduğunu gösterir.
Berkan Bağcı
Bir Cevap Yazın