Devletle e-ticaretin ve genel olarak internetin arası bir türlü düzelmiyor. Devlet sansür peşinde, internet kullanıcıları ise özgürlük. Devlet engeller getiriyor e-ticarete, sektör duayenleri ve son kullanıcılar isyan ediyor bu duruma.
Ahmet Kırtok‘un ETicaret MAG’deki yazısında değindiği üzere, kozmetik alanında kullanıcıya yurt dışından alımlarda engel getirildi. İlgili yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
Peki ya böyle olmasaydı da devlet herkesten önce, bütün girişimcilerden daha vizyoner bir şekilde düşünerek e-ticaret olayına kendisi girseydi ne olurdu? Devletin büyük değerler kattığı e-ticaret hacmi, girişimcileri daha çok teşvik edecek ve bugün belki de devlet desteği sayesinde e-ticarete ve internet sektörüne yön verecek bir ülke konumunda olacaktık.
Düşünüyorum da devlet gittigidiyor.com’u kendisi kuramaz mıydı? Ya da hepsiburada.com ya da herhangi bir başka site. Bu neden olmasın? Büyük patronların talimatları ile kanunlar çıkarıp, yasaklar getirileceğine, milyarlarca lira hacme sahip e-ticareti daha yaygın hale nasıl getiririz diye kafa yorsalar, müthiş bir hacim ve gelir yakalarız ülke olarak.
Acilen e-ticareti savunacak ve daha güvenli hale getirecek yasalar çıkarılmalı ve devlet geride kaldığı bu yarışta bizi ABD ile kafa kafaya oynatacak şekilde adımlar atmalıdır.
70 milyonluk bir ülkenin halkının büyük bir çoğunluğu interneti kullanıcısı ve e-ticarete son derece sıcak bakıyorlar. Dilerim devlet büyüklerimiz de bu hacmi gözlerinden kaçırmazlar. Bir nevi gurur meselesi yaptıkları bu durumu, e-ticaret danışmanları ile görüşerek çok değerli bir noktaya getirebilirler.
Devletin teşvik vermekten öteye geçmesini düşünmemek lazım. Devlet teşvik versin, kredi versin, desteklesin, ama e-ticarete veya ticaretin herhangi bir boyutuna kendi girmesin.
Devlet e-ticaret yapsaydı o e-ticaret sitesinde 50 tane pazarlamacı, 1561651 tane geliştirici, yandaş tedarikçiler, eşsiz bir fişleme mekanizması vs. olurdu.
Evet Doğancan işin o boyutu da var. Belki de müşteri hizmetleri diye bir şey de olmazdı. Akşam 5 olunca herkes işi bırakabilirdi 🙂 Online destek sıkıntısı da olurdu. Dediğin gibi destek ve kredi olayıyla girişimcinin işi kolaylaştırılmalı. Umarım hızlı adımlar atılır. Bugün bununla ilgili bazı duyumlar aldım. Umarım gerçekleşir de profesyonel insanların elinden güzel bir şeyler çıkar kanun olarak.