Facebook, Google ile sıkı bir rekabet içinde. Benim gördüğüm ya da duygusallığın kattığı etkiyle Google için aynı şeyi söylemek mümkün değil. En azından Google bunu Facebook kadar çığırtkan bir şekilde yapmıyor. Mark Zuckerberg her açıklamasında, Google‘a bir adım daha yaklaştıklarını söyleyebilecek kadar cesur ve hırslı. Facebook bu konuda biraz da “çekemez” davranıyor diyebilirim. Friendfeed ve Facebook‘tan Google hesabı ile bağlanma olayını çekerek bence kanıtladı bunu. Elbette ki Facebook‘un, Google popülerliğini, teknolojisini, kullanılışını, cirosunu yakalamak ve hatta geçmek için belli bir planı ve zaman aralığı vardır. Ben de Türk’ün aklının çalıştığı yerlerden birinde Facebook‘un Google ile olan yarışında bir yol buldum.
Bilindiği üzere Google, blogger hizmeti veriyor. Bunun yanında bir de bu bloglara ve diğer sitelere Adsense reklamları aldırıyor. Bu sayede hem kendi hem de kullanıcı para kazanıyor. Peki Facebook neden böyle bir şey yapmıyor?
Facebook, üzerinde yazılar yazıp, fotoğraf ve video çekip, hatta Twitter ve Friendfeed gibi sosyal ağlarınızı da yayınlatıp, yayınlayabileceğiniz bir platform. Bu, Facebook’u ticari olarak kullanabilir olmanızı kanıtlayan bir durum ve zaten bilinen bir şey. Burada Facebook’un yapması gereken şey nedir peki? Cevabı: Kullanıcıya para kazandırmak! Daha çok üye, daha çok aktif üye kazanmak, bu üyelerin Facebook üzerinde daha çok vakit geçirmelerini, Facebook hesaplarını daha çok özenerek kullanmalarını sağlamak gerek. Bu bağlamda da Facebook, kendi aldığı reklamlardan kullanıcıya da pay vermeli. Kullanıcılar da yine kodlarla kendi notlarında, fotoğraf albümlerinde uygun yerlerde bu reklamları paylaşabilirler. Böylece kimin profili daha çok ziyaret edilirse o kadar çok para kazanacaktır ve bu da Facebook hesaplarımızın aslında birer internet sitesine dönüşünü sağlayacaktır.
Peki buna bir örnek ne olabilir?
Facebook üzerinde hayran sayfası olan bir marka var ve siz de bu markanın sayfasını “beğen”mişsiniz. Sizin yazdığınız notlarda, fotoğraf albümlerinde bu markanın “eğer verdiyse” reklamları dönebilir. Yine yazı içeriğine göre reklamlar değişebilir.
Facebook, bu pazarlama stratejisiyle kendi platformunda kendini pazarlayacak, bu sayede hem sadık kullanıcılar elde edecek hem de kullanıcısını da fazlasıyla memnun edecek.
Not: Fotoğraf m-gen.biz internet sitesinden alıntıdır.
Bir Cevap Yazın