Ürününüzü ya da hizmetinizi satabilmeniz ve geniş kitlelere yayabilmeniz için ihtiyacınız olan şeydir pazarlama. Mümkün olduğunca çok insana ulaşarak ürünün satış oranını arttırabilir, marka bilinirliği sağlayabilirsiniz. Online ya da offline, birçok pazarlama tekniği ve çeşidi var.
E-Mail Marketing de bunlardan birisi.
Son 3 yıldır özellikle artan özel alışveriş ve grup satın alma siteleri sayesinde, e-mail marketing’in satışa olan yüksek etkisi ve marka bilinirliğine katkısı da gündem konusu oldu. Kimi marka bunu “tertemiz” yaparken, kimisi de “spam” diye tabir ettiğimiz, e-mail adresi satın alarak pazarlama yapmayı tercih etti. Power user dediğimiz internet kullanıcıları her ne kadar “spam” maillerden rahatsız olsa da, markalar bu rahatsızlıkları göze alıp, pazarlama faaliyetlerini bu yönde sürdürmeye devam ettiler. Bunun da satışlarına etkisi elbette ki olumlu oldu.
Her gün atılan mailler kullanıcılarda can sıkıcı bir durum oluşturduğundan ve bu mailleri gönderen grup satın alma şirketlerinin sayısı arttığından, maillerin açma oranları düşerken, spam’e düşme oranları da yükseldi. Haliyle mailleri gönderen firmalar da hem spame düşmemek hem de açılma oranını arttırmak için çeşitli faaliyetlerde bulunuyorlar. Özellikle açtırma oranının açtırılması için bazı güzel yöntemler var.
Merak Uyandırın!
Mail kutusunda artık herkes “%50 indirim, %90 indirim, bedava, sana özel, bu fırsat tam senlik” gibi ibareleri görmekten sıkıldı. Herkesin bu tarzda mail attığını düşünün. İnsanlar neden sizin maillerinizi açsınlar ki? Mail konu başlığında ürünün ya da hizmetin fiyatını veya indirim oranını yazmak, ürünün özelliklerini belirtmek, artık o kadar da cazip gelmiyor müşterilere. Bunun yerine merak uyandıran kısa cümleler kurmak, müşteriye o maili açma hissi vermeli ve ürününüzü bu sayede müşterinizle buluşturabilirsiniz.
Yazıma Dikkat!
Dikkat edilecek bir konu da başlığın yazılış şekli. Tamamı büyük harflerden oluşan başlıklar maalesef ki ilgi çekmiyor. Tam aksine itici oluyor. Konu başlığına markaların adını yazmak da maalesef ki müşteri için çekici bir özelliğe sahip değil. Maillerin sonuna ünlem işareti konması, o fırsatın ofansif etkisini gösteriyor. Firmanın genel duruşuna göre bu kullanılabilir ya da kullanılmaz. Noktalama işaretlerinin düzgün kullanılması da birçok kullanıcı için güven açısından etkili bir formül. Türkçe’yi doğru kullanmayan bir firma müşteriye güven vermeyebilir.
Gönderim Saatleri
Mail gönderim saatleri de açma oranlarında bir nebze etkili. Özellikle fırsat siteleri, sabah uyandığınızda size dolu bir mail kutusu sunuyor. Ama değerlendirmelere göre, sabah saat 10’dan önce atılan maillerin, istisnai durumlar dışında açılma oranlarının aynı olduğunu gösteriyor. Yani siz 12’de de atsanız, gece 3’te de atsanız, o mail sabah 10’da açılıyor. Gün içerisinde birden fazla mail gönderen firmalar, bu riski göz önüne alıp 3 farklı saatte gönderim yapıyorlar. 10, 13 ve 16. Grup satın alma sitelerinden farklı olarak, normal e ticaret siteleri ise, bu sitelerin yoğun olarak mail göndermedikleri saatleri tercih ediyorlar ve bu da genelde öğleden sonraları oluyor. Diğerlerinin arasında kaybolmaktansa böyle bir yol izlemek akıllıca.
E-Ticaret’te e-mail marketing son derece önemli. Sosyal ağların dışında, müşterinizle direkt olarak bağlantı kurabileceğiniz çok değerli bir platform. E-mail marketing’in doğru kullanılması, satış ve sadakat olarak geri dönecektir. Ancak sürekli taciz eden bir yapıda olması durumunda, sadakatin aksine nefret olarak dönecektir.
Kısacası e-mail marketing vezir de eder rezil de…
Bir Cevap Yazın