118 servisleri hayatımıza girdiğinden beri herkeste bir stres ve sinir durumu baş gösterdi. Herkes tepkili, kimse sevmiyor ama herkes de biliyor. Bunu konu edinen güzel bir yazısı var Deniz Özkan’ın. Buradan okuyabilirsiniz.
Geçtiğimiz günlerde radyo dinlerken arabada, yine 118 servislerinin reklamı çıktı. Burada da mı buldunuz beni diyordum ki reklamın içeriğine odaklandım birden. Adam, 118 servislerinden birisini arıyor ve “Eşimle evlilik yıl dönümümüz, ben çiçek almayı unuttum, şimdi eve böyle gidersem beni mahveder.” diyor. Telefondaki kadın da onu hemen bir çiçekçiye yönlendireceğini ve çiçeği %15 indirimli alacağını söylüyor.
Şimdi aklıma ilk gelen şu oldu: Çok güzel bir iş modeli, çok mantıklı. Bir nevi fırsat sitelerinin ters mekanizması. Fırsat sitelerinde, ihtiyacı olup olmadığını bilmeden müşterinin önüne sunduğunuz hizmetler var. Ancak bu servislerde müşterinin sizden talepleri var. Müşteri ne isterse onu alıyor ve daha mutlu oluyor. Buradaki esas konu, bu servislerin hedef kitlesinin ne olduğu. Yaklaşık 20 gündür mobil olarak interneti aktif kullanıyorum. 3G ile istediğim sitelerde geziyor ve istediğimi yapıyorum. Böyle olduğu için 118 servislerini kullanma gibi bir ihtiyacım olmadı. Kız arkadaşıma çiçek gönderecek olsam, internet sitesi üzerinden gönderim yaparım.
Peki ya daha öncesi? Mobil olarak interneti kullanmadığım zamanlarda, böyle bir şey başıma gelmiş olsa, kesinlikle 118 servisini kullanacaktım. Hiç istemesem de arayacaktım.
Farklı bir iş modeli
Adeta interneti mobil olarak ya da evinde kullanmayan insanlara yönelik indirim hizmeti. 118’i arıyorsunuz, almak istediğiniz hizmeti söylüyorsunuz, size bu hizmeti indirimle sunuyor.
Hedef kitle 2G kullanıcıları
Burada 2G’den kastım, mobil internet kullanmayan insanlar. 118 servisleri olayı buradan yakalamışlar. Hedef kitle, 3G kullanan (16.6 milyon kişi) kesimden çok daha fazla. Çünkü Türkiye’de 3G hizmetiyle mobil internet kullanan kişi sayısı: 1.1 milyon (Kaynak: Musa Ünalan / Infomag)
Doğru hedef kitle, farklı iş modeli ve reklamları sayesinde nefret edilen kurumlar. Bize muhtaçsınız mı demek istiyorlar bilemedim. Ancak görünen o ki, “farklı” bir şey yapıyorlar. Etkilerini ve geri dönüşlerini kısa süre sonra göreceğiz.
Bir Cevap Yazın