Para, bu sistemde yaşamaya razı olan insanlar için kazanılması için fazla mücadele edilen bir araç. Kimisi için mutluluk, kimisi için de mecburiyet.
Bu yazıda biraz farklı bir noktaya değinmek istiyorum. Instagram’da dikkatimi çeken bir durum var. Özellikle 16-23 yaş arası kızlarda ilginç bir şekilde para paylaşma durumu var. 200’lük, 100’lük ya da 50’lik banknotları yelpaze şeklinde açıp, birkaç bin lirayı “alışveriş keyfi” gibi etiketlerle süsleyerek paylaşıyorlar.
Bu durum beni fazlasıyla korkutuyor çünkü bu yaşlarda elde olan imkan ve rahatlıklar olumsuz yönelimlere ve olgunlaşmamış bireylerin ortaya çıkmasına neden olabiliyor. İstediği her şeye ailesinin hayır demediği çocuk, kaynaklarının sınırsız olduğunu ve ne isterse alınabileceğini anladığında iş daha da çığırından çıkabiliyor. Yakın çevremden gözlemlediğim kadarıyla daha küçük yaşlarda ikinci tableti isteyen çocuk bile var.
Harcanın parayı gösterme ve duyurma yöntemleri yıllar önce evinizdeki televizyonunuzla ölçülürdü. Sonraları kullandığınız telefonlarla gösteriliyordu, şimdilerde ise 16 yaş üstü gençlerde paranın fotoğrafını çekerek gösteriliyor. Fazlasıyla sıkıntılı ve ailelerin dikkat etmesi gereken bir konu.
Korkutucu olduğu kadar düşündürdüğü de ortada. Asıl sorulması gereken soru, bu insanlar bu yaştaki cocuklarına, bu kadar çok parayı, al harcarsın diyecek kadar nasıl kazanıyor?
Daha gecen yıllar, sözde bizi teğet gecti denilen krizden asırı derecede zenginleyerek çıkan insanları da tanıyoruz.
Umarım ben, oğluma bu kadar çok müsamaha göstermem.
Aynen abi o da ayrı bir soru.